Europees Culinair Erfgoed is een reis langs het smakelijkste erfgoed van het continent. In 1992 is de Europese verordening in het leven geroepen voor het behoud van gastronomisch culinair erfgoed. Auteur Sarah Mollink ging op zoek naar de verhalen achter deze producten. Waar zijn ze te koop? Hoe smaken ze? Waarom is niet alle brie beschermd? En is de notering van de Opperdoezer Ronde wel helemaal in de haak? Producten die niet in Nederland te vinden zijn, zoals Deense wortelen lammefjordsgulerod of het Zweedse gebak Skånsk spettkaka, liet de auteur door de producenten zelf opsturen met de post, nam ze mee tijdens een reis of vroeg een collega dat te doen. Inclusief spraakmakende rechtszaken, bijvoorbeeld over de Griekse feta.
Journaliste Sarah Mollink (1977) heeft zich verdiept in de lijst van door de Europese Unie beschermde streekproducten. Het resultaat van haar speur- en proefwerk, waarvan zij bijna drie jaar lang wekelijks verslag heeft gedaan in de Staatscourant, is verzameld in deze uitgave.