ERNSTIG SPEL

16,50

GREGORIOS VAN NAZIANZE

Artikelnummer: 180113_373 Categorieën: , ,

Inleiding, keuze, vertaling en commentaar Kristoffel Demoen

Gregorios van Nazianze — ‘de Theoloog’, 4e E.n.C. – is een van de grote kerkvaders uit de oosters-orthodoxe traditie, vergelijkbaar met Augustinus in het westen. Naast zijn theologische tractaten, preken en brieven heeft hij ook veel poëzie geschreven. Voor hem was dat een literair spel, het tijdverdrijf van een oude man — maar geen frivool spel: Christus was zijn vreugde en inspiratie. Wat de vorm betreft, hoort Gregorios’ poëzie thuis in de klassiek-hellenistische traditie, de inhoud is meestal religieus: christelijke poëzie in homerische hexameters.
Ná Gregorios is de kerkelijke poëzie andere wegen gegaan, maar zijn poëzie verdient bewondering als poging tot een hellenistisch-christelijke synthese; men kan haar niet afdoen als alleen maar ‘nieuwe wijn in oude zakken’. Tot nog toe was er van Gregorios’ poëzie in het Nederlands nauwelijks iets beschikbaar.
Meer over Gregorios en zijn werk in het algemeen is te vinden in de inleiding bij deze uitgave, die een royale keuze uit zijn poëzie bevat. Daarnaast worden ook alle gekozen genres en/of gedichten afzonderlijk ingeleid en worden specifieke toespelingen en moeilijkheden in de gedichten zoveel mogelijk toegelicht in verlarende noten.

Gewicht 0,28 g
Scroll naar boven