n het jaar 642 staan de troepen van generaal Amr voor de poorten van Alexandrië. Het bevel luidt de beroemde bibliotheek in brand te steken. In Medina heeft kalief Omar zijn troepen opgedragen alles te vernietigen wat tegen de Islam ingaat.
Een oude christelijke filosoof, een joodse arts en vooral de schone en geleerde Hypatia, wiskundige en musicienne, ondernemen een poging om Amr af te houden van de vernietiging van de in eeuwen opgebouwde schat, de Alexandrijnse bibliotheek. Zij vertellen hem het leven van geleerden, dichters en filosofen die binnen de muren hebben geleefd en gewerkt: Euclides, maar ook Archimedes, Aristarchus van Samos, die ontdekt dat de aarde om de zon draait, Ptolemaeus en vele anderen die hun strijd om de waarheid al dan niet met hun leven bekochten. Zij waren de mensen die nieuwe wereldbeelden creëerden en daarmee bijdroegen aan de bloei van de Griekse cultuur en wetenschap.
Zal generaal Amr Omar gehoorzamen? Hebben de Arabieren de bibliotheek van Alexandrië echt verbrand? Of is deze het slachtoffer geworden van de dwaasheid der mensen door de eeuwen heen?
Jean-Pierre Luminet verbeeldt het uitzonderlijke leven van deze grote geesten uit de Oudheid. Hij maakt van de geleerden romanhelden en schijnbaar zonder moeite lukt het hem die antieke wereld op elegante en meer dan spannende wijze tot leven te wekken.
Jean-Pierre Luminet, geboren in 1951 in Zuid-Frankrijk, is astrofysicus, schrijver en dichter. Hij bouwt in zijn essays en romans aan een oeuvre waarin de schoonheid van de wetenschap een verbond aangaat met de geneugten van het schrijven.